mandag 21. februar 2011

OUZO




Grekere drikker ouzo.  I motsetning til mange andre ting i det greske samfunnet finnes det regler for hvordan man drikker ouzo:
  • Man drikker det i godt selskap.
  • Man drikker det som aperitiff, før et måltid og aldri til man blir full.
  • Ouzo bør serveres i et høyt og slankt glass, bar, med en liten mugge kaldt vann og en skål med isbiter ved siden av slik at gjestene kan tynne ut drinken etter eget ønske.
  • Vann bør alltid tilsettes før isen, slik at ouzoen ikke blir krystallisert og slik at den får det tåkete utseende den er kjent for.
  • Småretter,  mezedes  blir alltid servert sammen med ouzo.  Meze kan bestå av alt fra oliven, tomat og ostebiter til reker, fritterte squash i skiver, gulerøtter, ansjos eller agurk.  Smaken på maten bør være klare og skarpe. Mezedes blir ikke servert for at du skal bli mett, men for å bringe frem smaken i drikken, så man skal aldri servere mer enn en bit per person.  Om du besøker et gresk serveringssted og bestiller en ouzo, burde servitøren bringe deg en liten tallerken med mezedes ved siden av glasset uoppfordret.
Jeg drikker ikke ouzo.  Men jeg må innrømme at ritualet tiltaler meg. Særlig nå som det begynner å lakke mot vår og sommer..



  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar